- Latinsk navn: Wisteria
- Type: Slyngplante, klatreplante
- Lysforhold: Fuld sol (tolerant overfor skygge)
- Jordbundsforhold: Almindelig, veldrænet
- Andet: Der findes 10 arter i slægten, men kun 2 er almindelige i Danmark
- Forside >
- Planteleksikon >
- Blåregn
Blåregn
Anbefalede produkter
Blåregn, også kendt som Wisteria, er en fortryllende og smuk klatreplante kendt for sine hængende klaser af farverige blomster. Den tilhører ærteblomstfamilien og er i fuldt flor et imponerende syn og et populært valg i danske haver.
Blåregn trives bedst i en godt drænet, humusrig jord. Jordens pH-værdi bør være neutral til let sur. En løs og frugtbar jord giver plantens rødder mulighed for at vokse og udforske. Tilsætning af kompost ved plantning kan hjælpe med at forbedre jordstrukturen og forsyne planten med nødvendige næringsstoffer. Det er vigtigt at undgå vandstagnerende forhold, da Blåregn ikke tolererer fugtige fødder.
Blåregn trives i fuld sol, hvilket betyder mindst 6-8 timers direkte sollys om dagen. Jo mere sol, desto mere rigelige og farverige blomsterklaser producerer planten. Et solrigt sted vil også hjælpe med at forhindre skimmel og sygdomme. Mens Blåregn er tolerant over for let skygge, vil en solrig placering maksimere dens blomsterpragt og sundhed.
Almindelig Blåregn-arter i Danmark:
- Blåregn (Wisteria sinensis): Den kinesiske Blåregn er den mest almindelige og udbredte art i danske haver. Den har hængende klaser af lilla eller blå blomster og er kendt for sin stærke og voksende karakter.
- Blåregn (Wisteria floribunda): Den japanske Blåregn er en anden populær art i Danmark. Den adskiller sig ved at have længere blomsterklaser og en mere kompakt vækstform sammenlignet med den kinesiske Blåregn.
Disse to arter af Blåregn er begge smukke og prægtige klatreplanter, der kan tilføje elegance og farve til haver og pergolaer. Ved at imødekomme deres krav til jord og lys kan man dyrke sunde og imponerende Blåregnplanter i danske haver.
Denne guide er kun vejledende. Landskabs- og havearbejde er ikke en eksakt videnskab og et succesfuldt resultat kan påvirkes af mange variabler, herunder (men ikke begrænset til); jordbundsforhold, placering, vanding, temperaturer, vejrlig, tilførsel af gødning og bioklip og meget mere.