Kundeservice 86 96 61 11
Trustpilot
Hurtig Levering • STOR Mængderabat • Ingen gebyrer
Højeste Service • GRATIS levering i HELE Danmark

Sådan laver du din bund klar til flisebelægning

Her får du en lille guide i forarbejdet før du lægger fliser. Det er meget vigtigt at lave en ordentlig opbygning med grus og sand, inden du lægger dine betonfliser eller granitfliser til sidst.

Hvis bundopbygningen ikke er god, kan belægningen blive trykket og komme til at ligge dårligt. Derfor er det altafgørende at lave en ordentlig bund til fliser, så din belægning ligger flot i rigtig mange år.

Sådan laver du din bund klar til flisebelægning - Guide - Maxibag.dk

Forarbejde inden bundopbygning

Det første, og meget vigtige skridt, er at vurdere dit projekt, ud fra følgende spørgsmål:

  • Hvor mange kilo skal din nyanlagte belægning kunne klare?
  • Er det kun mennesker der skal gå på belægningen?
  • Skal der køre personbiler på belægningen?
  • Skal den kunne holde til at lastbiler kan køre på dine fliser?

Det tryk som fliserne og derved også bundopbygningen skal kunne holde til, er afgørende for hvor meget stabilgrus der skal nedenunder.

Vi laver lige en forklaring her på 3 varianter af bundsikring til fliser:

  1. Den først opbygning til fliser er den mindst holdbare. Denne type er god til terrasser eller gangstier, hvor det kun er mennesker, barnevogne og trillebører som kommer til at belaste din flisebelægning. Her anbefaler vi en total bundopbygning på 10 cm. Her skal du bruge 6-7 cm. stabilgrus og 6-7 cm. flisesand / brolæggergrus. Grunden til at du skal bruge lidt mere end 5 cm. af hver er, at både stabil og den almindelige grus i toppen vil blive komprimeret når den bliver stampet med en pladevibrator.
  2. Den mellemste bundopbygning er den som kan holde til almindelige personbiler, biltrailere og campingvogne. Det skal du lave en total bundopbygning på 20 cm. Her bruger du ca. 17 cm. stabilgrus og 6-7 cm. brolæggergrus eller flisesand.
  3. Den sidste og mest holdbare opbygning af bund til fliser er på total 30 cm. Det er den variant du skal bruge, hvis der kan være færdsel af lastbiler hen over belægningen, eller hvis du bare vil have den bedste bundopbygning, som du er sikker på holder uanset tryk. Her skal du bruge ca. 28 cm. stabilgrus og 6-7 cm. flisesand eller brolæggergrus i toppen.

Du skal altså udgrave det område du skal have fliser i efter hvilken bundopbygning du vælger.

Opbygning af en bund til fliser

Når du har fundet den opbygning der passer bedste til dit projekt skal du grave ud efter dette. Du skal huske at indregne selve flisens tykkelse også.
Dvs. at hvis du skal have en bundopbygning på 20 cm. og du har en flise på 7 cm. tykkelse, skal du grave 27 cm. væk, inden du kan påbegynde selve opbygningsarbejdet.

Først udlægger du stabilgruset og vibrerer det over flere gange med en pladevibrator. Hvis det er en 10 cm. opbygning til terrasse eller gangstier er en mindre pladevibrator på 40-70 kg. fin.
Hvis du derimod skal lave opbygningen til en indkørsel, anbefaler vi at du anskaffer dig en større pladevibrator der kan stampe det ordentlig sammen.

Når stabilgruset er udlagt og stampet godt, kan du udlægge sand eller grus i toppen. Denne udlægges og vibreres godt.
Til sidst skal du afrette sandet / brolæggergruset så der kan lægges fliser i det.

Husk at afrette så det er helt jævnt, og med fald i den rigtige retning, så dine fliser kan aflede regnvandet den rigtige retning.

Rigtig god arbejdslyst.